A szegénység kezelésének lehetőségei egyre szűkösebbek Túrkevén is

Megosztás

Magyarország kormánya szerint folyamatosan szem előtt tartják a magyar emberek érdekeit. Ezzel azonban szembe megy az a tény, hogy szétszakították a szociális hálót.

Az Országgyűlés múlt év őszén arról döntött, hogy kivonul a szociális ellátásokból és gyakorlatilag jogszabályba iktatta, hogy a gondoskodás kötelezettsége legelsősorban már a családé. A jogszabálymódosítás egyértelműen a szociális védőháló csökkenését eredményezi és abba az irányba mutat, hogy az emberek saját magukról gondoskodjanak.

Túrkeve esete is jól példázza ezt.

Mint Sallai R. Benedek közölte, súlyos probléma a város szociális ellátásainak kérdése.

A magyar kormány normatíva finanszírozásában megszűntette az ezzel kapcsolatos juttatásokat Túrkevének.

2019-ben az állam 70 millió forintot biztosított szociális ellátásokra a városnak. Egy évvel később, 2020-ban ennek a normatívának az összege már pontosan a felére, 35 millióra csökkent éves szinten. Többek között ezért szűnt meg a fiatal házasok lakáshoz jutási támogatása is. 2021-2022-ben (csak úgy, mint az idei évben) az államtól szociális ellátásokra 0, azaz nulla forint támogatás érkezik.

Emiatt az ilyen jellegű költségeket a város saját közhatalmi bevételeiből biztosítja, mely források rendkívül túlterheltek.

Miközben a kiadások jelentős mértékben megnőttek, a szociális ellátások összege az infláció miatt egyre értéktelenebbek, egyre szűkösebbek.

A polgármester kiemelte, egyre kisebb mértékben lehet bárkinek segélyre, támogatásra alapoznia megélhetésének segítését. Az önkormányzat nem tud szegénységet kezelni és a szociális ellátásokhoz szükséges forrásai hiányoznak.

A város vezetője hozzátette, városnak egy kisebb része (kb. 100 ember) folyamatosan rászorul szociális támogatási formákra. Eközben egyre több forráshiány mutatkozik a temetési segély, a gyógyszertámogatás, a lakhatási támogatás és az eseti segélyek vonatkozásában is

Itt tart egy város ma Magyarországon.

Képünk illusztráció

Fotó: piqsels.com

Kapcsolódó cikkek